Блог

FERROCELL намалява бръчките
04.02.2020 г.

FERROCELL намалява бръчките

Известно е, че независимо от типа на кожата (суха, мазна, смесена) по-рано или по-късно тя проявява склонност към образуване на бръчки. За да бъдем обаче по-полезни за решаването на този естетичен проблем, необходимо е да обърнем по-специално внимание и на грижите за така наречената “зряла кожа”, т.е. във възрастта към 35 години, когато кожата може да задебелее или да изтънее. Обикновено по същото време тя започва да губи своята еластичност, гъвкавост и мекота, изсушава се, залющва се, атрофира, придобива повече или по-малко изразен безжизнен и безцветен изглед. Възможно е да се появят пигментации и прекомерно окосмяване. Постепенно тези промени се задълбочават и към 40-45 годишна възраст стават много по-демонстративни.

Един по-задълбочен анализ би показал, че най-съществените от тях настъпват поради забавеното и качествено изменено възобновяване на клетките на епидермиса и дермата. За да протича тяхната регенерация както трябва, е необходимо да им се гарантира навременно и в достатъчно количество снабдяване с кислород и хранителни вещества, както и елиминиране на въглеродния диоксид и другите токсични продукти от метаболизма. Доставянето на полезните и отстраняването на вредните вещества се осъществява посредством съдовете на лимфната и кръвоносната система на кожата. Именно поради това промените, настъпващи в тях, са от решаващо значение. Обикновено се касае за свиване и стесняване на просвета им, но след това може да настъпи и пълна атрофия. Циркулацията силно се затруднява, в резултат на което тъканното дишане в епидермиса и дермата се нарушава и клетките там започват да се задушават. Непълноценно е и клетъчното хранене. Всичко това води до забавяне и смущения в обменните процеси и затормозено елиминиране на токсичните продукти. Ето защо възобновяването на потърпевшите клетки е повече или по-малко компрометирано и потомството им не е пълноценно. Положението се влошава след всеки делителен цикъл. Настъпват смущения в образуването на колагена и еластина. Намалява разтворимата фракция на колагена, която играе важна роля за поддържане на тонуса и еластичността на кожата. Колагеновите влакна променят здравината и структурата си, тъй като свободните радикали, възникващи под въздействието на вредните фактори от околната среда, са агресивни спрямо тях и окислявайки ги, допълнително ги увреждат. Стига се до образуване на напречни мостове между тях и още по-тежко деформиране и свиване на колагеновата мрежа. В резултат на това значителни количества от хидратиращите субстанции биват изтласкани от нея и дехидратацията се задълбочава. Един от основните проблеми тук е, че ако веднъж тези мостове между колагеновите вериги се формират, много е трудно и дори е невъзможно те да бъдат разрушени и колагеновата структура да бъде възстановена. Очевидно е, че кожата трябва да се третира с такава козметика, която да предотвратява описаните процеси.

За целта учените от лаборатория АМРИТА намериха изключително иновативно решение и създадоха козметичната серия FERROCELL на базата на високоефективен хелатен комплекс на тривалентно желязо. Тук трябва да се поясни, че под хелат се разбира комплексно съединение на метален йон с органична молекула. Това е формата, която се разпознава от организма и се усвоява от него. Когато имаме предвид железните йони, подходящи са не двувалентните, а тривалентните. След свързването им с колагена те образуват хелатните комплекси, които като буфери се разполагат в колагеновата мрежа между колагеновите влакна и предотвратяват слепването им.

Стабилизиращо дейстие върху кожата оказва и екстрактът от бамбук, който представлява натурално противобръчково средство, тъй като е изключително богат на силициев оксид. Той участва в изграждането на тъканните елементи, придаващи здравина на епидермиса. Този ефект се постига чрез стимулиране на клетките, наречени фибробласти, произвеждащи колагена и еластина. Колкото е по-голямо количеството на тези протеини в кожата, толкова тя е по-здрава, еластична и гладка. Освен това бамбуковият екстракт задържа влагата продължително в дълбоките слоеве на епидермиса и така преодолява кожната дехидратация.

Екстрактът от алое вера също има мощно хидратиращо, подхранващо, омекотяващо, успокояващо и изглаждащо действие върху кожата. Редовното му използване я поддържа красива и ограничава появата на бръчки.

Включените в състава на крема серамиди по специфичен начин съхраняват хидратацията на кожата и допринасят за възстановяването на бариерната ѝ защитна функция.

Богатият витаминен комплекс (включващ витамините А, Н, Е, F, B2, B12 и C) осигурява мощно антиоксидантно действие срещу свободните радикали. По този начин се постига значителен подмладяващ ефект, кожата запазва своите свежест, тонус, гладкост и равномерен тен.

Всичко казано дотук показва, че навременното и системно приложение на FERROCELL се отразява изключително благоприятно върху естетичния вид на кожата. Тук обаче възниква въпросът кога е най-подходящото време за активизиране на нейното антиейджинг третиране, което би профилактирало и бръчките.

Първите, едва забележими хоризонтални бръчки се наблюдават по челото твърде рано, най-често още към 15-20-годишна възраст. В около 30-годишна възраст се образуват бръчките в ъглите на очите (т.нар. пачи крака). От 30-40 години посочените бръчки се врязват още по-дълбоко и се явяват нови около устата, под брадата, по шията, задълбочават се нормалните устно-носни гънки. На 50 годишна възраст бръчки се оформят около горната устна, а на 60 години те набраздяват и бузите. Кожата съвсем загубва своята опънатост, разтяга се и се отпуска.

Разбира се, динамиката на тези промени не се подчинява винаги на гореописаната хронология. Освен това, в никакъв случай не бива да се забравя, че процесът на остаряването на различните организми е индивидуално различен. Очевидно доказателство за това е, че всеки познава “младолики” хора, които запазват опънатата си и с младежки вид кожа до напреднала възраст. Има обаче жени и мъже, при които значителен брой бръчки се явяват още преди 25-годишна възраст и след няколко години се превръщат в дълбоки бръчки, които сериозно ги загрозяват и състаряват лицето. Поради това ние няма да фиксираме определена възраст за стартиране на грижите за поддържане на свежестта и еластичността на кожата. Във всеки случай обаче те биха били най-полезни, докато тя все още е опъната, гладка и красива, т.е. ако предшестват признаците на стареенето и увяхването ѝ.

Ето защо, решаващо значение за борбата с бръчките имат и личните познания и практически умения, които притежава всяка жена. За да може те да бъдат на необходимата висота, ние непрекъснато поднасяме актуална информация, свързана с последните научни достижения на модерната козметология.

Д-р Николай Подолешев, дерматолог


Препоръчваме